Építészeti tervezés

épitészeti tervezés - TML Design

Minden Megbízó és tervezési feladat egyedi és két azonos területű, alakú, lejtésű telek is nagy ritkaság. Ezért minden tervezés tiszta lappal indul, nem használunk merev sémákat, sablonokat – inkább főleg a Megbízó igényeire, a telek adottságaira, természetes és mesterséges környezetére, a tájolásra, az uralkodó szélirányra, az esetleges kilátásra és természetesen a helyi építési előírásokra támaszkodunk. Az építészeti tervezés két agyféltekés folyamat: egyszerre kell működnie egyfelől az empátiának, az intuíciónak, a megérzéseknek, a kreativitásnak – másfelől a racionalitásnak, a praktikumnak és a gazdaságossági szempontoknak. Mindezek mellett egyúttal a helyi építési előírásoknak is meg kell felelnie a tervezett épületnek, hiszen főépítészek, hatóságok, hivatalok, szabályozások rengetegén kell végigvezetni, engedélyeztetni a tervet.

A tervezésnél fontos a jó telepítés, alaprajz, a használhatóság, a térkapcsolatok praktikus, egyben érdekes, egyedi kialakítása, a szerkezeti racionalitás és gazdaságosság. Mindemellett az épület ne harsogóan, de bocsásson ki olyan „hangot”, amelyre a talán minden emberben meglevő harmóniaközpont „rezonál”.

Egy jó épület egy sokismeretlenes egyenlet racionális-intuitív megoldása

Az építészeti tervezésben egyik elsődleges feladat az épület alaprajzának tökéletes megtervezése, hiszen az egyes helyiségek és helyiségkapcsolatok csak az alaprajz tervezése során válnak hasznos egésszé, házzá. Mit sem ér egy nagyon esztétikus homlokzatú épület, ha mögötte a használók az épületet nem tudják jól, kényelmesen használni, ha az alaprajz tervezése nem jól, a homlokzatnak alárendelve történt meg.

Az alaprajz jó megtervezése tehát nem az egyetlen fontos, de az egyik elengedhetetlen része az épületek építészeti megtervezésének.

Egy jó alaprajzzal az építész tervező százezreket, vagy akár milliókat is megtakaríthat az építtetőnek, a közlekedők méretének és mennyiségének csökkentésével, vagy jól kihasználható helyiségek megtervezésével.

Az alaprajzi tervezés befolyásolja az épület természetese levegővel történő átszellőztetését is: előnyös, ha az épületben található egységek – pl.: társasházi lakások – egymással szemközti homlokzati falakon ablakokkal rendelkeznek, így a helyiségek könnyen átszellőztethetőek.

Generál tervezés

Minden tervezési folyamatban kell egy mérnök, aki az öszes szakági tervezőz összefogja, a tervezési folyamatot koordinálja. Aki ezt a feladatot ellátja, az a generáltervező, aki jellemzően az épület építész tervezője szokott lenni, de ez nem törvényszerű.

Akit koordinálni kell:

 • a tartószerkezet-tervező
 • közmű-tervező
 • az épületgépész
 • az épületvillamossági tervező
 • a tűzjelző tervező
 • úttervező
 • a táj- és kertépítész
 • tűzvédelmi tervező
 • a felvonótervező
 • a belsőépítész
 • a látványtervező
 • a költségvetés-készítő

Így az építészmérnöknek valamennyi szakághoz kicsit értenie kell, anélkül a szakági tervezők munkáinak összehangolása nem lehetséges.

Természetesen a feladattal felelősség is jár, mivel a generáltervező felel a szakági tervezők munkáiért is úgy, mintha azt maga készítette volna el. Cégünk rendelkezik ezen feladatokra is folyamatos céges felelősségbiztosítással. Fentiekben leírtak indokolják, miért nagyon fontos, hogy az építész tervező állandó, kipróbált és jól bevált alvállalkozó szakági tervezői csoporttal dolgozzon együtt, akik nem csak a generáltervezővel, de egymással is gördülékenyen és hatékonyan kommunikálnak és működnek együtt a tökéletes végeredmény létrehozásáért.