Értékbecslés

Értékbecslés - TML Design

Jó a vevőnek, miután segít eldönteni, hogy érdemes-e, és ha igen mennyiért érdemes megvásárolni az adott ingatlant, milyen ráfordítási költségek várhatóak. Jó az eladónak, miután az adatok birtokában el tudja dönteni, hogy mennyiért és milyen módon tudja értékesíteni ingatlanát, illetve hogy érdemes-e az esetleges hiányosságokat, hibákat kijavítani. És nem utolsósorban bizonyos hitelfelvételeknél kötelező a banki ügyintézéshez beadni egy független értékbecslést. Az értékbecsléseket az érvényben lévő, 25/1997. (VIII.1.) PM számú , az 54/1997. (VIII.1.) PM rendeletben, illetve az EVS 2003 (TEGOVA) irányelveiben megfogalmazott módszerek, az értékelések dokumentálásával kapcsolatos formai előírások és értékelési irányelvek alapján készíti el az ingatlanok értékelési bizonyítványát.

Az értékelési módszerek általános követelményei

 1. piaci összehasonlító adatok elemzésén alapuló értékelés
 2. hozamszámításon alapuló értékelés
 3. költségalapú értékelés

Magyarországon a fenti rendelet szabályozza az ingatlanok értékelését és egyben ismerteti a nemzetközi módszereket, ezáltal alkalmasak az ingatlanok nyílt piaci értékének meghatározására is.

Az ingatlan piaci értékének ismerete lényeges lehet: az ingatlan értékesítésénél, – az eladási ár és idő függvényében. a reális áron történő vételnél, vitás kérdések tisztázásánál, vagyonmegosztásnál, örökösödési ügyekben, tulajdonostársak közötti adásvételeknél – az esetleges peres eljárások elkerülése érdekében.

Az ingatlanok értékét számos tényező és ezek együttes hatása befolyásolja: aktuális piaci viszonyok, az ingatlan fekvése, megközelíthetősége, környezete, az épületek kora, a beépített szerkezetek anyaga, állapota, állaga, közműellátottság, infrastruktúra, az ingatlan tulajdoni viszonyai, jogi helyzete, esztétikai kialakítás.

Értékbecslés menete

Az ingatlan értékbecslés készítése helyszíni szemlével kezdődik. Ekkor az értéket befolyásoló tényezők kerülnek felmérésre (az ingatlan megközelíthetősége, környezete, az ingatlan földterületének nagysága, az épületek alapterületei, a beépített szerkezetek anyaga, állékonysága, közműellátottság, kivitelezés minősége, jogi helyzet, stb.).

Értékbecsléshez szükséges dokumentumok

 1. az ingatlan tulajdoni lapja
 2. térképmásolat
 3. alaprajz az építményről (ha nincs kompletten fel kell mérni)

Értékbecslés

Irodánk az Ingatlan értékbecslést megegyezés szerinti, egyedi árakon végzi. Az egyes ingatlanok az értékbecslés során elvégzendő munka szempontjából jelentősen eltérhetnek egymástól. Az ingatlan területe, a felépítményének nagysága, összetettsége, az ingatlan specialitásai határozzák meg leginkább az értékbecslés munkadíját. Amennyiben nincs használható alaprajzok az épületről a felmérés jelentős időráfordítást igényel. Egy nagy épületnél a felmérési díj akár nagyobb is lehet, mint maga az értékbecslés elkészítésének díja

 • Vállalási területek: Országosan
 • Vállalási határidő: 2-5 munkanap

Értékbecslés, tájékoztató jellegű díjai Budapest és környéki ingatlanok esetén

 • Telek ingatlan: 25.000 Ft+Áfa
 • Lakás: 25.000 Ft+Áfa
 • Családi ház: 30.000 Ft+Áfa

Az értékbecslés dokumentációja igény szerint elektronikus formában, valamint 2 db hitelesített, nyomtatott példányban kerül a megrendelőnek átadásra.

Helyszíni szemle

A helyszíni szemlének nem feladata illetve nem alkalmas a rejtett, eltakart hibák megjelölésére, melyek adott esetben csak bontással, feltárással állapíthatók meg. A műszaki szemle során megbízó kijelenti, hogy rejtett hibáról, szakszerűtlen kivitelezésről tudomása nincs, ilyen körülményt az értékelő előtt el nem hallgat.